اجزای آجیل

1- انچوچک یا بادام جنگلی: انچوچک از درخت گلابی وحشی به دست می آید. این گیاه دربسیاری ازکشورهای آسیایی از جمله ایران می روید.طول این درخت گاه به 6 تا 7 متر می رسد و میوه ای شبیه بادام یا مغز زردآلو داردکه خوشمزه هم هست.ازاین میوه برای افزایش ادراربیماران،افزایش نیروی جسمانی وتقویت عمومی استفاده می شودوقبلاًیکی ازاجزای ثابت آجیل بوده است.


2- بادام: بادام که نارس آن را چقاله یاچغاله بادام می نامند ومیوه ای ترش، بسیارخوشمزه وسبزرنگ است و در بهار نوبر می شود.پس ازرسیدن وخشک شدن به صورت مغزبادام مورداستفاده قرارمی گیرد. دو نوع بادام یکی شیرین ودیگری تلخ وجوددارد.بادام شیرین همان بادام خوراکی است که به صورت ترش یا شوردرآجیل مورداستفاده است. نوع شورآن راگاه باپوست شورکرده و اندکی تفت می دهند(آجیل تبریز).

بادام خام درآجیل شیرین مورداستفاده است. ازبادام خام به عنوان مغزباسلق استفاده می شود. خوردن روزانه بادام درتقویت وسلامت بدن موثراست، ازالتهاب می کاهد، علائم برونشیت راکاهش می دهد. هر100گرم بادام خشک، 20گرم پروتئین ، مقداری آهن وروی، 50گرم چربی، 700میلی گرم پتاسیم و 450میلی گرم فسفر دارد و 500 کالری انرژی ایجاد می کند. ازبادام، غذایی به نام حریره بادام برای تغذیه نوزادان تهیه می شود.

3- بادام زمینی:یکی دیگرازاجزای آجیل است که به صورت خام(آجیل شیرین) یا شوراستفاده می شود.بادام زمینی ایران از درشت ترین وخوشمزه ترین انواع درجهان است.هر100گرم بادام زمینی حدود500 کالری انرژی تولید می کند.دربادام زمینی مقدارقابل توجهی پروتئین،چربی، ویتامینB3، فسفروپتاسیم وجود دارد. ازبادام زمینی و ترخون سس خوشمزه ای تهیه می کنند.

4- بادام هندی: ازاجزای بسیارخوشمزه آجیل وبه صورت خام یا شورمورداستفاده است.اصل این آجیل ازبرزیل است.دریانوردی پرتغالی این آجیل راازبرزیل به هند بردکه به نام cashew معروف بودوهمین لغت به فارسی وارد شده وکاجو نامیده شد واکنون بادام هندی نامیده می شود. در هر100 گرم بادام هندی،500کالری انرژی، 47گرم چربی، 400میلی گرم فسفر،4میلی گرم آهن، 600 میلی گرم پتاسیم ومقدار کمی ویتامین هایB وجوددارد.

5- برنجک: ازخیساندن دانه های برنج درآب نمک وتفت دادن آن برنجک حاصل می شود. درگذشته مخلوط برنجک،گندمه، شاهدانه وعدسی به جای تنقلات مضر امروزی مورداستفاده بوده است. این مخلوط هنوز هم دربسیاری ازآجیل فروشی های تهران عرضه می شود.

6- پسته: پسته به صورت خام یا تفت داده شده مورداستفاده قرار می گیرد. درآجیل شیرین بیشتر به صورت خام ودرآجیل های ترش وشور به صورت ترش وشوروباپوست یا بدون پوست مورد استفاده است. یکی ازخوشمزه ترین پسته های جهان، پسته ایرانی است. ازانواع معروف پسته ایرانی می توان اقلام زیر را نام برد:

احمدآقایی، اکبری، شاپسندی، عباس علی، فندقی، کله قوچی و گوهری.

پسته به علت داشتن مقدارزیادی فسفر به تقویت حافظه کمک می کند،درافزودن قوای جنسی موثر است، ازشدت سرفه می کاهد. درهر 100گرم پسته، بیش از50گرم چربی،900میلی گرم پتاسیم،30میلی گرم کلسیم ومقداری ویتامین A و  B3است.

7- تخمه آفتابگردان: یکی ازپرخاصیت ترین تخمه ها است.دارای آهن،فسفروپتاسیم است واگر شور نشده باشد،سدیم ندارد.درتخمه آفتابگردان اسید چرب لینولئیک و سایر اسیدهای چرب غیراشباع وجوددارد. مصرف این تخمه ازشدت سرماخوردگی می کاهد. عوام معتقدند مصرف این تخمه، سوی چشم رامی افزاید. هر100گرم تخمه آفتابگردان500 کالری انرژی می دهد، دارای60گرم چربی، 8میلی گرم آهن، 800میلی گرم فسفر،800 میلی گرم پتاسیم و3میلی گرم ویتامین B1است. اخیراً تخمه بدون پوست وتفت داده شده آفتابگردان وارد اجزای آجیل شور شده است.

8- تخمه کدو: این تخمه ازکدوتنبل یاکدوحلوایی به دست می آید،به صورت تفت داده شده،شوروزعفرانی مورداستفاده است. هر100گرم این تخمه 500کالری انرژی ایجاد می کند، دارای20گرم چربی،4میلی گرم آهن،100میلی گرم فسفر،1000میلی گرم پتاسیم ومقدارکمی ویتامین هایB است. این تخمه بهترین دارو برای بزرگ شدن پروستات است. توصیه شده است این بیماران،روزانه5تا6گرم مغزاین تخمه رامصرف نمایند.

 9- تخمه هندوانه: ازاجزای ثابت آجیل است،به صورت ترش وشوراستفاده می شود.

10- تخم خربزه: این نوع تخمه به صورت بوداده وشورمورد استفاده است،ازمیزان کلسترلLDL(بد)کاسته ومیزان کلسترل HDLرامی افزاید،اثرات نیکوتین سیگار راکاهش می دهد.

11- ذرت: ذرت یکی ازغذاهای مهم بسیاری از مردم جهان است.ذرت، ازاجزای آجیل نیست ولی چون یکی از فرآورده های آن،ازتنقلات به شمار می رود دراین قسمت ذکر شده است. پف فیل که قبلاًبه نام چس فیل معروف بود وامروزه به نام پاپ کورنpopcorn معروف است،ازتنقلات معروف است وازتفت دادن ذرت مرطوب شده درآب نمک به دست می آید.برای اطلاع ازخواص ذرت به بخش گیاهان دارویی سایت پهنک رجوع فرمائید.      

12- سویا: نوعی لوبیا است که از شرق آسیا به جهانیان معرفی شده است.سویا دارای مقداربسیارزیادی پروتئین،شبیه پروتئین بدن انسان است، این پروتئین،کامل ترین پروتئین گیاهی است. درسویا، 8 اسیدآمینه ای وجود دارد که بدن قادر به ساخت آنها نیست. از میزان کلسترل می کاهدودر پیشگیری ازبیماری های قلبی موثراست. ازرشد سلول های سرطانی جلوگیری می کند، ضدپوکی استخوان است،مانع جذب قند غذاهادرروده می شود، درتقویت حافظه موثراست، دارای انواع ویتامین های Bاست. با سویا غذاهای مختلفی تهیه می شود. اخیراً سویا را به همان صورت اولیه باطعم شوریاترش بانام آجیل سویاوارد بازار کرده اند ولی عده ای ازخبرگان معتقدند مصرف سویا به این صورت سبب کاهش ویتامین های Bدربدن می گردد.

13- شاهدانه: میوه شاهدانه به صورت دانه های کروی سبز تیره وکوچک است. درگذشته روی نان پاشیده می شد.اکنون نیز دربعضی نان های فانتزی ازشاهدانه استفاده می شود. شاهدانه دارای تاثیرضدتشنج وضدافسردگی است، ادرارراافزایش می دهد، ازشدت دردهای میگرنی می کاهد وحالت تهوع رابرطرف می نماید. به صورت تفت داده شده همراه گندم وعدس بوداده مصرف می گردد.

14- عدسی: عدس خود یکی ازپرمصرف ترین ومعروف ترین حبوبات است وبرای افرادی که کارهای مغزی وفکری می کنند غذای خوبی است.به علت داشتن مقدارزیادآهن دربرطرف کردن انواع کم خونی موثر است.درآجیل به صورت تفت داده شده همراه شاهدانه وگندمک مورداستفاده است. هر100گرم عدس110کالری انرژی می دهدودارای20گرم کربوهیدرات،20میلی گرم فسفر، 5/3میلی گرم آهن و375میلی گرم پتاسیم،10گرم پروتئین، 5گرم فیبر، 2/0میلی گرم ویتامینB1 و5/1میلی گرم ویتامین B3 موجود است.

15- فندق: تقریباًازاجزای ثابت آجیل های شوروشیرین است،باپوست وبدون پوست درآجیل هادیده می شود،به افزایش نیروی جنسی کمک می کند، فشارخون راکاهش می دهد،برای مبتلایان به بیماری قند، یک خوراکی بی نظیر است. درهر100گرم مغزفندق، بیش از60 گرم چربی،300 میلی گرم فسفر،700 میلی گرم پتاسیم ومقداری ویتامین Bموجود است.

16- کنجد: دانه ای روغنی است دارای انواع سفید،قهوه ای وسیاه است.ازآن روغن می گیرند.دربعضی آجیل هابه صورت خام وشورتفت داده شده به ویژه همراه شاهدانه مصرف می شود.فاقد کلسترل ودارای اسیدهای چرب اولئیک،لینولئیک ولسیتین است. در هر کیلو کنجد210 گرم پروتئین،450گرم چربی، 300گرم کربوهیدرات، 1000میلی گرم کلسیم، 3گرم فسفر، 60میلی گرم آهن، 6گرم فیبر، 3گرم پتاسیم و 30میلی گرم سدیم وجود دارد.

17- گندمه: ازگندم تفت داده شده گندمه تهیه می شود که با برنجک، شاهدانه، کنجد وعدسی مصرف می گردد. گاهی گندمه رابه صورت شیرین تهیه کرده و با شیر مانند کورن فلکس مصرف می نمایند.

18- نخودچی: ازاقسام آجیل است وازتفت دادن وبرشته کردن نخود حاصل می شود و با طعم شور یابی نمک به بازارعرضه می شود. نخودی که 2بارتفت داده شده باشد نخودچی گل نامیده می شود و همراه کشمش ویا آجیل های دیگرمصرف می شود. نوع بی نمک نخودچی رادرآجیل شیرین وآجیل مشگل گشا استفاده می کنند.


برچسب‌ها: آجیل
|+| نوشته شده توسط در ۱۳٩٠/۱/٢ و ساعت ٢:٢۱ ‎ب.ظ  نظرات ()