از ویتامین A چه می دانید؟

ویتامین A یکی از ویتامین های محلول در چربی است. ویتامین های محلول در چربی عبارتند از A,D,E,K.


ویتامین A در ساخته شدن کلاژن غضروف ها و زرد پی (تاندون) ها نقش دارد و در بدن به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می کند. ویتامین A سبب حفظ بافت پوششی سالم شده و به عنوان سدی در برابر باکتری ها و ویروسها عمل می کند. در موارد کمبود این ویتامین، سلول های قرنیه چشم و پوست، سفت و شاخی شده و ترشحات مخاط کاهش می یابند و به این جهت در اسهال، بیماری های چشم، بیماری های روده، عفونت های مزمن، سرخک، بیماری های لوزالمعده و برداشتن قسمتی از معده با عمل جراحی و استرس دراز مدت، میزان نیاز به ویتامین A افزایش می یابد.

مصرف ویتامین A در جیره غذایی سبب کاهش دوره سرما خوردگی می شود اما ارتباط مشخص میان مصرف ویتامین A و این بیماری به دست نیامده است.

کمبود ویتامین A به دلیل تغییر در جوانه های چشایی موجب کاهش اشتها می شود. در کم خونی فقر آهن، مصرف مکمل ویتامین A و آهن موثرتر از تجویزآهن تنها است. مصرف همزمان ویتامین E ، جذب و ذخیره ویتامین A را افزایش می دهد.

علایم کمبود ویتامین A

اختلال دید شبانه که زودتر از علایم دیگر بروز می کند.

خشکی چشم یا زیروفتالمی Xerophtalmia  و خشک و کدر شدن قرنیه یا گزروز xerosis که در صورت عدم درمان به لایه های عمقی چشم نفوذ کرده و به نا بینائی منجر می شود.

خشکی مخاط دهان

اسهال

کاهش اشتها

کاهش رشد

عفونت چشم، دهان، دستگاه ادراری تناسلی و دستگاه تنفس

خشکی پوست و تیره شدن آن و پیدایش زخم های پوستی

 

علل کمبود

مصرف ناکافی به ویژه در زمان بارداری و شیردهی

کمبود ویتامین A در غذای کمکی کودکان بعد از 6 ماهگی

اختلال در جذب و اختلال در انتقال ویتامین A ا کبد به اندام های دیگر

 

مهم ترین منبع غنی ویتامین A، روغن کبد ماهی می باشد.


برچسب‌ها: ویتامین a
|+| نوشته شده توسط در ۱۳٩٠/٢/٢ و ساعت ٧:٢٠ ‎ب.ظ  نظرات ()