آشنایی با خواص زنجبیل

شناسنامه

سلسله: گیاهی

شاخه: ماگنولیفیت ها

(طبقه بندی نشده) نهاندانگان

(طبقه بندی نشده) تک لپه ای ها

(طبقه بندی نشده) کاملینیدها

رده: زینجیبرال ها

تیره: زنجبیلیان

جنس: زینجیبر

گونه: دارویی

نامگذاری دوتایی


ترکیبات موثر

اسانس فرّار (%1 تا %3 وگاهی بیشتر) که اصولاً حاوی سزکوئی ترپن های زینجی برن Zingiberene و بتا بیزا بولن

βbisabolene است و اولئورزین(%4 تا%10) حاوی جینجرول ها gingerols، جینجردیول ها gingerdiols، جینجردیون ها gingerdiones، دی هیدروجینجردیون ها dihydro gingerdiones، شوگائول ها shogaols لیپیدها (%6 تا %8) است.(1)

آثار و خواص

زنجبیل دارای اثر محرک، کارمیناتیو (Carminativeدر فارسی معادل ضد نفخ گرفته شده ولی در اصل به معنای عامل پیشگیری کننده از ایجاد گاز در معده است که سبب آسان شدن دفع گاز هم می شود)، آنتی اسپاسمودیک، قرمز کننده، معرّق (ایجاد کننده عرق)، قاعده آور(٢)

         موارد استفاده

 بهترین کاربرد درمانی این ادویه در درمان بیماری مسافرت است . مصرف زنجبیل در افرادی که به هنگام سفر دچار حالت تهوع و گاه استفراغ می شوند موثر است و طی تحقیقات انجام شده به ثبوت رسیده است.

 مصرف زنجبیل به صورتی موثر سبب تحریک گردش خون محیطی شده واز نیرو در موارد بد بودن گردش خون، قرمزی و تورم پوست به علت سرمازدگی و گرفتگی دردناک عضلات (کرامپ cramp) موثر است.

در حالات تب، زنجبیل همچون یک معرق سودمند و مفید عمل می کند و تعریق بیمار را سبب می شود.

به صورت غرغره، زنجبیل سبب تسکین گلو درد می شود.

در مصرف خارجی، زنجبیل از اعضای اصلی بسیاری از داروهایی است که برای درمان فیبروزیت و کشیدگی رباط های اطراف مفصل به کار می روند.(٣)

در تمام نقاط جهان، از زنجبیل به عنوان یک کارمیناتیو معطر و محرک اشتها با طعمی تند و گزنده استفاده می شود. در هند و سایر کشورهایی که آب و هوایی گرم و مرطوب دارند، از زنجبیل هر روز استفاده می شود و داروی خوبی برای مشکلات گوارشی است.

زنجبیل نه تنها به علت طعمی که دارد محبوب خاص و عام شده، بلکه دارای خواص آنتی اکسیدان و ضد میکروب است که به حفظ غذا کمک می کند و از این نظر در مناطقی با آب و هوای گرم و مرطوب اهمیت فراوان دارد.

با پژوهش های انجام شده گستره وسیعی از فعالیت ها و خواص زنجبیل به صورت مستند به اثبات رسیده است. نتایج بررسی های بالینی ثابت کرده است که این گیاه به عنوان پیشگیری از دریا زدگی موثر است. (۴و۵)

     نتایج بررسی های حیوانی حاکی از آن است که زنجبیل دارای اثر کاهنده قند خون، کاهنده فشار خون، افزاینده فشار خون، ضد بالا بودن کلسترل خون antihypercholestrolemicصفرا بر و مقوی معده است.(۶)

      نتایج بررسی های دارو شناسیک در انسان ثابت کرده است که مصرف زنجبیل سبب کاهش انباشت پلاکت ها می شود.(٧) 

اثرات ضد التهاب زنجبیل در آرتریت روماتوئید به صورت مهار دو گانه سیکلواکسیژناز Cyclooxygenaseو لیپوکسیژناز lipoxygenaseبه اثبات رسیده است.(٨)

      همچنین قدرت مهار آثار پروستاگلاندین ها توسط زنجبیل به اثبات رسیده است.(٩)

ملاحظات ایمنی

به علت مهار آنزیم ترومبوگزان سنتاز thromboxane synthase و تاثیر به عنوان آگونیست پروستاسیکلین، مصرف زنجبیل ممکن است بر زمان سیلان خون و پارامترهای ایمن شناسیک تاثیر داشته باشد. اما طی یک بررسی بالینی ثابت شده است که در گروه های دارویی و دارونما، اختلافی در زمان سیلان وجود نداشته است.(1٠) 

مصرف مقدار خوراک بالای زنجبیل ( 12تا 14 گرم) ممکن است سبب تشدید آثار داروهای ضد انعقاد شود. طبق نظر کمیسیون E آلمان، زنجبیل نباید در مورد تهوع بامدادی دوران بارداری مورد استفاده قرار گیرد.(1١) 

اما به رغم این توصیه، طبق سنت، از زنجبیل در این مورد نیز استفاده می شود. در طب سنتی چین گفته می شود که روزانه بیش از 2 گرم زنجبیل خشک شده در دوران بارداری استفاده نشود.(1٢)

فرآورده ها و مقدار خوراک

مقدار خوراک تنتور زنجبیل 1/5 تا 5 میلی لیتر سه بار در روز است.(1 به  5در40%)

برای تهیه دم کرده، یک قاشق چای خوری ریشه تازه را در یک فنجان آب جوش ریخته و 5 دقیقه صبر کنید. این نوشابه در صورت لزوم مورد استفاده قرار می گیرد.

مقدار خوراک عصاره مایع زنجبیل 0/25 تا 1 میلی لیتر سه بار در روز است.(نسبت 1 به 1 در%40)

 منابع

  1. Hoffmann, David:Wren RC. potter’s New Cyclopedia of Botanical Drugs and preparations, 8th
  2. Medical Herbalism,Healing Arts press, 2008,p597
  3. سیف بهزاد، دکتر فرخ، گیاهان معجزه گر، چاپ اول 1376 انتشارات نگرش روز.
  4. Grontred A,etal.Ginger root against Seasickness. Acontrolled trial on the open sea. Acta oto-laryngologica 1988;9- 45 - 105  
  5.  Mowrey DB,clayson DE. Motion sickness, ginger, and psychophysics. Lancet 1982 Mar 20; 1(8273): 7 – 655.
  6.  Newal,c. Anderson,L. phillipson J. Herbal Medicine: A Guide for Health- Care professionals. 
  7. Srivastara Kc,. Effect of onion and ginger consumption on platelet throm boxane production in humans. Prostaglandins, Leukotrienes, and Essen tial Fatty Acids, 1989,  35: 5-183
  8.  Srivastava K. etal. Ginger and rheumatic disorders. Medical Hypotheses 1989;29:25-8
  9. Lumb AB. Effect of ginger on human platelet function Thrombosis and Haemostasis; 1994; 71: 110-1
  10. Lumb,AB. Effect of ginger on human platelet function Thrombosis and Haemostasis 1994; 71: 110-1
  11. Blumenthaletal. The ABC clinical Guide to Herbs,2002
  12. Bensky D, Gamble A. Chinese Herbal Medicine Materia Medica Seattle: Eastland Press, 1986

برچسب‌ها: مقاله
|+| نوشته شده توسط در ۱۳۸۸/۸/٢٩ و ساعت ٩:۳۸ ‎ق.ظ  نظرات ()